perjantai 9. elokuuta 2013

Kesän käsityönä käspaikka

Perinnekäsityöt herättävät monenlaisia ajatuksia. Luoviin ratkaisuihin ja uusiin innovaatioihin tykästyneestä ne tuntuvat menneeseen jämähtäneeltä näperrykseltä. Vieläpä työskentely on niin pikkutarkkaa ja hidasta, että hektiseen yhden-illan-amigurumi-numeron-8-virkkuukoukulla -tyyppisiin käsitöihin tottuneen hermo ei vaan kestä. Ja kuka nyt edes tarvitsisi lakanaansa välipitsejä? 


Mutta. Perinnekäsityöt ovat kauniita. Ne ovat ikkuna aikojen taakse. Juurille. Nämä ajatukset vahvistuivat, kun tein tänä kesänä ensimmäisen karjalaisen käspaikkani. 






Olen ennenkin ajatellut, että olisi hienoa tehdä käspaikka. Ne kun olivat ennen vanhaan arvostetuimpia ja hienoimpia karjalaisen käsityötaidon näytteitä. Nyt sattui niin, että kaveri, jonka kotona olin nähnyt hienon, käspaikattoman ikonikaapin, meni naimisiin. (Tai tarkemmin sanottuna rekisteröi parisuhteensa, mutta häät kuin häät.) Ostin kolme metriä kapeaa pellavakangasta ja aloin hommiin. 



Kyllä siinä ehtikin etupistoja pistellessä miettiä karjalaisnaisten elämää, sen verran pitkään meni käspaikan molempien päiden kirjailuun. Kauan sitten kirppikseltä löydetystä kirjasta Karjalan kirjonta (Stenij, M., Ollila, A. 2. painos. WSOY 1951) löytyi runsaasti malleja, joista yhdistelin tällaisen kokonaisuuden. 










Etupistoja pistellessä saavat myös älynystyrät töitä, kun nurjasta puolesta pitää tulla samanlainen kuin oikeasta. Vain lankojen päättelyt jäävät nurjalle. 





Pitsistä päätin tehdä erikoisemman, ja löysin Lankakomero-blogista neulotun reunapitsin ohjeen. Langaksi sopi puuvillainen Novitan Kotiväki. 





















Lopulliseksi pituudeksi tuli noin 2,7 metriä pitsit mukaan luettuna. Yhteen kuvaan en meinannut saada käspaikkaa mahtumaan järkevästi millään. Alla käspaikka on kolmen istuttavalla sohvalla, keskeltä reilusti taitettuna.














Lahjan saajat ilahtuivat kovasti käspaikasta. Eipä ainakaan tule samanlaista vastaan! 


-Aune


6 kommenttia:

  1. Tulipas hieno ! Mistä ihmeestä saa kapeata pellavakangasta ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Karjalan mailtahan sitä saa :) Ostin kapeaa pellavaa Joensuusta Joen langasta. Heillä taitaa olla verkkokauppakin nykyään www.joenlanka.com.

      Poista
  2. Voi miten hienon teit! Omani on ollut jo muutaman vuoden pahasti vaiheessa... Täytyy uurastaa loppuun sitä talven mittaan, ensi kesänä on oman tsasounan siunaus ja sinne vissiin pitäisi olla valmista :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Jospa kesän "määräaika" innostaisi ompeluhommiin! Mukavia käsityöhetkiä!

    VastaaPoista
  4. Kaunis on. Olen tehnyt yhden tuollaisen vuosia sitten. Sen jälkeen en ole uskaltanut, kun siinä menivät yöunetkin. Lapset olivat silloin pieniä. Kun olin saanut heidät nukkumaan, niin alkoi minun aikani kirjoa käspaikkaa. Se oli niin mielenkiintoista ja jännittävää: kun olen ylhäällä kuviossa, niin pääsenkö takaisin. Sinä tuossa kertomuksessasi puhut älynnystyröistä, sitä samaa tuo jännitys oli vain eri sanoin. Noin kolmen aikaan yöllä havahduin, että täytyyhän minunkin mennä nukkumaan. Siinä syy, miksi en ole uuteen tarttunut, vaikka olen kankaankin lahjaksi saanut. Olenkin päättänyt, että uuteen kankaaseen teen ketjuvirkkauskirjontaa, jos se pelastaisi yöuneni.

    VastaaPoista
  5. Kiitos! Kyllä, juuri se on jännittävää, meneekö pistot tasan niin että nurjasta puolesta tulee siisti. Tartu vain rohkeasti työhön, ketjuvirkkauksella saa ihania kuvioita ja koukeroita, eikä ehkä valvota niin paljon!

    VastaaPoista